Uncategorised

Scorsese Exhibition

Martin Scorsese is een Amerikaans filmregisseur van Siciliaanse komaf. Hij is tevens actief als filmproducent, documentairemaker en scenarioschrijver en treedt soms op als acteur. Op zaterdag 24 juni 2017 organiseert de IG Film & Meer een activiteit omtrent Martin Scorsese.

Vak/interessegebied(en): juridisch, advocatuur, notariaat

Aan de juristen, juridisch geschoolden en juridisch geïnteresseerden onder de leden van Genius de mogelijkheid bieden om vanuit hun onderling uiteenlopende juridische (en aanverwante) disciplines juridische onderwerpen of onderwerpen, die de (juridische) praktijkuitoefening betreffen, te bespreken waarin alle Geniusleden of Geniusjuristen een gemeenschappelijke interesse of een gemeenschappelijk belang hebben.

Een enkele maal per jaar komt de interessegroep bijeenbij één van de leden thuis om tijdens of na de maaltijd van gedachten te wisselen over juridische onderwerpen die de eigen beroepsgroep betreffen. Hierbij zijn sociale en netwerkelementen van belang. 

Eenmaal per jaar  organiseert de interessegroep een activiteit waardoor de niet-juristen binnen Genius kennis kunnen maken met een juridisch onderwerp. Ook is het mogelijk dat Genius-leden de leden van de IG Iustus bellen om hen juridische vragen voor te leggen (helpdesk).

Doelstelling

De IG Kunst en Cultuur is een interessegroep voor leden die geïnteresseerd zijn kunst en cultuur. Hetzij als ‘amateur’, hetzij professioneel. Het zwaartepunt ligt bij de beeldende kunst. We organiseren 3 - 4 keer per jaar een eigen activiteit, naast de jaarlijkse voor alle leden van Genius.

Contactpersoon / voorzitter

Frans van Wel

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aantal leden

Ruim 30. Er is geen maximum. De opkomst bij de eigen IG-activiteiten is zo’n 50%.

Activiteiten: aard en frequentie

De IG bezoekt 3 – 4 keer per jaar een tentoonstellingen of een manifestatie. Daarvoor gelden een aantal criteria: op eigen houtje komt het er niet van; de tentoonstelling is van bijzondere aard, spraakmakend of intrigerend; vindt slechts eens in de zoveel jaar plaats. Gestreefd wordt naar afwisselende keuzes. Dikwijls koppelen we hieraan een in- of rondleiding.

Er is ook voldoende tijd voor gezelligheid, doordat we van te voren en na afloop iets eten en drinken. 

Soms gaan we naar België en Duitsland, mits het in een dag te doen is.

Aankondiging en organisatie van de eigen activiteiten lopen via het interne circuit, dus niet via de website van Genius.

Op de jaarlijkse bijeenkomst voor alle Genius-leden komen ook andere onderwerpen dan beeldende kunst aan de orde, zoals muziek en architectuur. 

 

Activiteiten tot nu toe

Voor alle leden van Genius: 

‘s-Hertogenbosch: Jeroen Bosch. Inleidingen over de wereld waarin Jeroen Bosch leefde: over de rol van religieuze stromingen en over de Brabantse stadscultuur en de rol van de rederijkers. Bezoek aan de Jeroen Bosch-tentoonstelling in het Noord-Brabants Museum.

Rotterdam: inleiding over videokunst als complex en immaterieel medium, met bezoek aan Art Rotterdam, alwaar een grote videosectie deel uitmaakt van deze kunstbeurs.

Den Haag: Marc Rothko; inleiding in zijn oeuvre en zijn achtergronden. Bezoek aan de tentoonstelling.

Zaandam:  Authenticiteit; Hoe is het mogelijk.

Haarlem: Liever geen koperen dinges bij mij in de straat: over kunst in openbare ruimten.

Eindhoven: Wass will das Auto; over autodesign. Bezoek aan DAF-Museum.

Tilburg: Tussen trommelvlies en netvlies. Sound in the Arts; over het samengaan van geluid, beeld en ruimte. Van het menselijk lichaam naar de natuur - en terug: inleiding tot en rondleiding over de tentoonstelling van Giuseppe Penone in Museum De Pont.

Utrecht: Wat zien ik; Over interpretatie van kunst (middeleeuwse en hedendaagse). Rondleiding in Centraal Museum over de tentoonstellingen Utrechters dromen van Rome en Standpunten.

Rotterdam: Het fenomeen Stad. Over moderne digitale media en het fenomeen stad, over stadsontwikkeling, leefbaarheid en demografische ontwikkelingen en een aantal projecten in Rotterdam. 

Amsterdam: Hoge kunst en lage cultuur; hoe ze elkaar beïnvloeden en van elkaar gebruik maken.

Fort Asperen: The ice caps are melting: installatie Peter Greenaway over de zondvloed. Wandeling met creatieve activiteiten in het nabijgelegen natuurgebied.

Flevopolders: Dagtocht langs de vijf beroemde landschapskunstwerken in Flevoland. De Groene Kathedraal van Marinus Boezem en werken van Piet Slegers en de internationaal bekende kunstenaars Daniel Libeskind, Richard Serra en Robert Morris. 

Ruhrgebied: industriële archeologie: de Zeche Zollverein in Essen (steenkolenmijn), de Gasometer in Oberhausen (95 meter hoge gashouder) en Landschaftspark Duisburg-Nord (hoogovencomplex) in Duisburg 

Wassenaar: Over opera. Een complex van litteratuur, tekst en muziek. En over visie op en interpretatie van opera en de tot standkoming van een productie.  Uitmondend in een vergelijking van dezelfde scène uit Don Giovanni van W.A. Mozart in drie duidelijk verschillende interpretaties en producties (video).  Uitvoering van Der Schauspieldirektor van Mozart door Opera Minora.

Eindhoven: nieuwbouw Van Abbe-museum, functie van museum (tentoonstellingsbeleid) en architectuur van het gebouw door de project-architect.

Amsterdam: Jazzmuziek: samen muziek maken (groepsactiviteit) en avondconcert.

Rotterdam: project Internationele Beeldenroute en bezoek aan tentoonstelling  100 jaar Woningwet.

Kröller-Müller Museum: Theo van Doesburg; schilder, dichter, architect. Werk uit de periode na 1923.

 

Voor de interessegroep zelf:

Wassenaar: Museum Voorlinden: vaste opstelling en tentoonstelling Elsworth Kelly.

Arnhem: Sonsbeek ‘16 transAction: bezoek met rondleiding aan tentoonstelling/project in park Sonsbeek.

Den Haag: Gemeentemuseum: tentoonstellingen Wojciech Weiss, Jan Toorop, en Gustav Klimt.

Den Haag: Mauritshuis. Hollandse Zelfportretten; Selfies uit de Gouden Eeuw.

Dordrecht: DortYard: inleiding over doelstelling en werkwijze van dit initiatief; rondleiding over het werk in uitvoering en kennismaking met artists in residence. Dordts Museum: tentoonstelling Holland op z’n Mooist.

Arnhem: bezoek aan aantal jonge ontwerpers van kleding, hoeden, design en aan een kookwinkel.

Arnhem: Museum Arnhem: tentoonstellingen Threads, Hans Opdebeeck, Klaas Gubbels.

Antwerpen en Lier: Middelheim Museum en Park: Johan Creten, resp. Hoge Horizon: de universele beeldtaal van Bruegel, zijn directe opvolgers en kunstenaars van vandaag als chroniqueurs van hun tijd.

Düsseldorf: K20:  Alexander Calder-tentoonstelling en Zilvinas Kempinas; K21: tentoonstelling met selectie van eigen foto’s, video’s en performances; Suzan Phillipsz, geluidsinstallatie.

Haarlem: Frans Halsmuseum, tentoonstelling Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan, met inleiding. Galerie 37PK, tentoonstelling Ricardas Vaitiekunas: Licht, kleur, vorm en verf.

Eindhoven: Van Abbemuseum, Lissitzky – Kabakov, Utopie en Werkelijkheid. Met inleiding door een van de IG-leden.

Den Haag: Medisch Centrum Haaglanden Westeinde: Beter, tentoonstelling en onderzoeksproject maar de invloed van kunst op de gezondheid en de meetbaarheid daarvan. Met inleiding door projectleiders.

Genk (B): Manifesta 9; Europese Biënnale voor hedendaagse kunst (met rondleiding).

Tilburg: Museum De Pont, tentoonstellingen Ai Weiwei (met rondleiding) en Paul Panhuyzen.

Zwolle: Museum De Fundatie, Stedelijk Museum Zwolle en Het Langhuis voor verschillende, deels samenhangende tentoonstellingen: Meer licht. Aan God gehecht; het verhaal van Thomas a Kempis en Geert Grote. Van Albrecht Dürer en Tomas a Kempis. Door geloof gedreven. Gestuurde natuur.

Leerdam: Nationaal Glasmuseum, rondleiding. Bezoek aan De oude Horn, het atelier van Bernard Heesen, met een demonstratie glasblazen.

Brussel: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten: Oriëntalisme. Paleis voor Schone Kunsten: Lucas Cranach de oudere; Gilbert & George: Jack Freak Pictures; Wim Delvoye: Knockin’ on heavens door.

Essen (D), nieuwbouw Folkwangmuseum, tentoonstelling: Das schönste Museum der Welt, Museum Folkwang bis 1933.

Amsterdam, Beurs van Berlage: Niet normaal; FOAM: Photography in reverse  en Alexander Rodchenko: Revolution in Photography.

Leuven, Museum M, tentoonstelling Rogier van der Weyden.

Hasselt (B), 2e Triënnale voor kunst, design en mode.

Den Haag, Gemeentemuseum: Tentoonstelling XXe Eeuw (met rondleiding); Fotomuseum: Erwin Olaf; GEM:Tjebbe Beekman en Sylvia B.: Les beaux et les plus beau

Tilburg: Wanderland, beeldententoonstelling in park De oude Warande; Museum De Pont, tentoonstelling Mapping out Paradise van Mark Mulders en Claudy Jongstra.

Leeuwarden, Fries Museum: tentoonstelling Beautiful People en Heerenveen: Museum Belvedère, Raveel-tentoonstelling en het gebouw.

Münster: Skulptur 07, internationale beelden manifestatie.

Groningen: Fotomanifestatie Noorderlicht Groningen en tentoonstelling Erwin Olaf in Groningermuseum.

Brussel: Museum Jubelpark: Pompeï (kleine voorwerpen) en Paleis voor Schone Kunsten: Geschiedenis van het liggend vrouwelijk naakt.

Brussel/Tervueren: Afrikamuseum en Paleis voor Schone Kunsten: Prijs van de jonge Belgische schilderkunst.

Nijmegen, Museum het Valkhof: Gebroeders van Limburg.

Düsseldorf: fototentoonstelling Düsseldorfer Schule (Becker, Struth, Gursky e.a.).

Den Haag: Mauritshuis: Winterlandschappen.

Enschede: Rijksmuseum Twenthe en de Synagoge, ontworpen door De Bazel.

Amsterdam: Stedelijk Museum: Shirin Neshat en FOAM: Henri Cartier Bresson.

Eindhoven: nieuwe Van Abbemuseum.

Leiden: Museum voor Oudheden: Achnaton-tentoonstelling.

Naarden: Grote Kerk en Vestingwerken. 

 

 

Vak/interessegebied(en): mens en organisatie, HR, HRM

De IG Mens en Organisatie bestaat sinds 2007 en is bedoeld voor Genius-leden die werkzaam zijn als op het gebied van Mens en Organisatie of daar affiniteit mee hebben. Doel van de IG is tweeledig:

  • het delen van kennis m.b.t. (ontwikkelingen op) dit terrein, maar vooral

  • het bevorderen van de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de leden

De IG heeft actieve leden die werkzaam zijn als bijv. coach, trainer, manager, HRM-adviseur, of organisatiedeskundige. Oftewel professionals die in hun werk gericht zijn op het optimaal functioneren van mensen in de context van hun organisatie of 

Iedere drie maanden wordt door een van de leden een bijeenkomst georganiseerd waarbij de gastheer of -vrouw zorgt voor het organisatie en een lunch. Er wordt dan een actueel thema besproken en wordt de jaarlijkse activiteit voorbereid. Ook is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en intervisie.

De IG staat bekend om  interessante en inhoudelijke maandactiviteiten die praktisch volledig door de leden van IG zelf wordt georganiseerd en ingevuld. De maandactiviteiten zijn altijd interactief en gericht op netwerken, persoonlijke ontwikkeling en reflectie. In 2015 was het thema van maandactiviteit Express Yourself waarbij de balans tussen lichaam en geest centraal stond. In 2014 en 2013 stond de maandactiviteit in het teken van o.a. talentontwikkeling en netwerken/Linkedin.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vak/interessegebied(en): natuur en outdoor activiteiten

De IG is bedoeld voor leden die het leuk vinden om buitenactiviteiten te doen in de natuur en daarbij een eigen inspanning niet schuwen. Laatste jaren concentreren de activiteiten zich op het organiseren van de jaarlijkse maandbijeenkomst in juli/augustus voor de gehele vereniging. Daarbuiten ook wel wandelingen georganiseerd die openstonden voor ieder geïnteresseerde binnen Genius.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vak/interessegebied(en): literatuur, poëzie

De literaire salon is een vermaarde traditie. De salon is een ontmoetingsplaats, een plek waar schrijvers, kunstenaars, wetenschappers, politici en geïnteresseerden bijeenkomen. Waar in een deels besloten en beschermde omgeving interactie plaatsvindt tussen de denkers en makers en hun publiek. De salon is een laboratorium voor nieuwe zienswijzen en biedt ruimte voor overpeinzing. Literatuur en kunst zijn uiteindelijk toch bedoeld om ons te inspireren, uit te nodigen tot discussie en om een andere kijk op de werkelijkheid te bieden.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Roze filmdagenVan 13 tot en met 24 maart kunnen we ons hart ophalen: dan draaien de Roze Filmdagen in Amsterdam. Het programma staat online op www.rozefilmdagen.nl. De pas opgerichte IG Film & Meer is uiteraard van de partij, vooral bij de volgende films

- Vrijdag 15/3 19.30u Adventures In Dating & Cruising; 19.45u Margarita; 19.45u Rosa Morena.

- Zaterdag 16/3 19.30u A Portrait Of James Dean; 19.45u Codependent; 19.45u The Celluloid Closet.

- Zondag 17/3 15.45u The Parade; 15.45u Yes Or No?

- Vrijdag 22/3 19.30u Oh Boy; 19.45u Interior; 19.45u Yes Or No?

- Zaterdag 23/3 19.30u Ties And Tensions; 19.45u Prime Time Soap; 19.45u Les Adieux A La Reine.

- Zondag 24/3 15.30u Yossi; 15.45u Donna Giovanna.

Filmkeuze en tickets dien je zelf te regelen. Na de voorstelling is er naborrelen in de lounge van het Ketelhuis (drankjes op eigen kosten). Op zaterdag 16 maart zullen na de 19.30/19.45-voorstelling de meeste leden van de kerngroep naborrelen.Je kunt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. laten weten wanneer jij van plan bent te komen.

Hier komt straks de evenementenkalender.

Deze tekst wordt vertoond na het inloggen.

Recensie nieuw boek De kippenjongen, Februari 2012

Gerard van Emmerik, de schrijver van De Kippenjongen was te gast in De Literaire Salon van Genius op 28 januari 2012.

Lucas, is een zonderlinge, contactgestoorde, extreem jaloerse man. Ten einde raad kopen zijn welgestelde ouders een afgelegen huis voor hem, waar hij geleidelijk aan een kippenbedrijf opzet. Bij toeval ontmoet hij daar Noor, een intelligente aanzienlijk jongere vrouw, met wie hij al snel trouwt. Samen hebben zij de zorg voor zoon Jimmy.

Het is een ontroerende roman over de liefde. Geen grootse romantische liefde, maar de altijd durende zoektocht naar hoe je het goed doet in de liefde. En hoe fout het dan kan gaan. Het is een beklemmend boek. Ik leen dat woord uit een eerder verschenen recensie. Omdat ‘beklemmend’ in één woord alles zegt over dit boek.

 

De Literaire Salon bleek een schot in de roos. Met Gerard van Emmerik, Ted van Lieshout en Marjolein Houweling als bijzondere gasten met een boeiend verhaal. Van Emmerik vertelde over zijn ervaringen als homoseksuele schrijver in de ‘reguliere’ boekenwereld en las voor uit zijn laatste roman De kippenjongen, met recht een beklemmende familieroman.

Over Ted van Lieshout zullen we de komende maanden nog veel horen. Zijn boek over zijn ervaringen hoe hij als jonge jongen een relatie onderhield met een oudere man zal het nodige losmaken – zowel in positieve als in negatieve zin, want de nuance die Ted wil, is ver te zoeken als je sommige tweets ziet langskomen. De vrees dat hij zelf voor pedo wordt aangezien, blijkt niet ongegrond. Van Lieshout was overigens zo enthousiast over de ontvangst bij Genius, dat hij zich acuut aanmeldde als kandidaatslid. Bij de volgende Literaire Salon kan hij ons vast al wat meer vertellen over de ontvangst van zijn roman.

Marjolein Houweling las voor uit Andermans Ogen, een verrassend boek dat met veel flair en vaart geschreven is, met humor en spanning en aandacht voor mannelijke en vrouwelijke homoseksuelen in onze samenleving. Ad van der Zanden zei over het boek: ‘Een prachtig, origineel, levendig, creatief, kleurrijk, gedurfd, verrassend, alsmaar boeiend boek. Ook voor mannen!’

De middag werd gepresenteerd door Marjolein Houweling en Klaas Visser, en ze hadden er zichtbaar plezier in. Wat ook niet onvermeld mag blijven: er was een recordaantal dames, die het bovendien goed naar hun zin hadden.

Speciaal voor Genius-leden is er nu een aanbieding van Andermans Ogen, de roman van Marjolein Houweling. In plaats van de winkelprijs van € 18,90 kun je het boek bestellen

voor € 15,-. Je krijgt dan – uiteraard – een gesigneerd exemplaar!


Peter Steenkamer schreef over Andermans Ogen in Gay & Night: ‘Marjolein Houweling heeft behoorlijk wat beroemde mensen in het verhaal verwerkt heeft. Ik ontdekte: Mathilde Willink (jetsetster, model en ex van schilder Carel Willink), Gerti Bierenbroodspot (schilderes) en Fong Leng (modeontwerpster). Deze drie dames veranderde Houweling in heren, respectievelijk Wang Chen (alias Tijgerlelie), Sam en Oscar. Charly krijgt de opdracht om de biografie van Sam te schrijven. In het archief ontdekt ze tal van ongerijmdheden die verwijzen naar de vermeende zelfmoord van het fotomodel Tijgerlelie en zo komt Charly er langzaam maar zeker achter hoe de vork in de steel steekt. Een boek als een tornado!’

 

 

Ideeën of tips voor de tweede Literaire Salon? Mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.