Doelstelling

De IG Kunst en Cultuur is een interessegroep voor leden die geïnteresseerd zijn kunst en cultuur. Hetzij als ‘amateur’, hetzij professioneel. Het zwaartepunt ligt bij de beeldende kunst. We organiseren 3 - 4 keer per jaar een eigen activiteit, naast de jaarlijkse voor alle leden van Genius.

Contactpersoon / voorzitter

Frans van Wel

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aantal leden

Ruim 30. Er is geen maximum. De opkomst bij de eigen IG-activiteiten is zo’n 50%.

Activiteiten: aard en frequentie

De IG bezoekt 3 – 4 keer per jaar een tentoonstellingen of een manifestatie. Daarvoor gelden een aantal criteria: op eigen houtje komt het er niet van; de tentoonstelling is van bijzondere aard, spraakmakend of intrigerend; vindt slechts eens in de zoveel jaar plaats. Gestreefd wordt naar afwisselende keuzes. Dikwijls koppelen we hieraan een in- of rondleiding.

Er is ook voldoende tijd voor gezelligheid, doordat we van te voren en na afloop iets eten en drinken. 

Soms gaan we naar België en Duitsland, mits het in een dag te doen is.

Aankondiging en organisatie van de eigen activiteiten lopen via het interne circuit, dus niet via de website van Genius.

Op de jaarlijkse bijeenkomst voor alle Genius-leden komen ook andere onderwerpen dan beeldende kunst aan de orde, zoals muziek en architectuur. 

 

Activiteiten tot nu toe

Voor alle leden van Genius: 

‘s-Hertogenbosch: Jeroen Bosch. Inleidingen over de wereld waarin Jeroen Bosch leefde: over de rol van religieuze stromingen en over de Brabantse stadscultuur en de rol van de rederijkers. Bezoek aan de Jeroen Bosch-tentoonstelling in het Noord-Brabants Museum.

Rotterdam: inleiding over videokunst als complex en immaterieel medium, met bezoek aan Art Rotterdam, alwaar een grote videosectie deel uitmaakt van deze kunstbeurs.

Den Haag: Marc Rothko; inleiding in zijn oeuvre en zijn achtergronden. Bezoek aan de tentoonstelling.

Zaandam:  Authenticiteit; Hoe is het mogelijk.

Haarlem: Liever geen koperen dinges bij mij in de straat: over kunst in openbare ruimten.

Eindhoven: Wass will das Auto; over autodesign. Bezoek aan DAF-Museum.

Tilburg: Tussen trommelvlies en netvlies. Sound in the Arts; over het samengaan van geluid, beeld en ruimte. Van het menselijk lichaam naar de natuur - en terug: inleiding tot en rondleiding over de tentoonstelling van Giuseppe Penone in Museum De Pont.

Utrecht: Wat zien ik; Over interpretatie van kunst (middeleeuwse en hedendaagse). Rondleiding in Centraal Museum over de tentoonstellingen Utrechters dromen van Rome en Standpunten.

Rotterdam: Het fenomeen Stad. Over moderne digitale media en het fenomeen stad, over stadsontwikkeling, leefbaarheid en demografische ontwikkelingen en een aantal projecten in Rotterdam. 

Amsterdam: Hoge kunst en lage cultuur; hoe ze elkaar beïnvloeden en van elkaar gebruik maken.

Fort Asperen: The ice caps are melting: installatie Peter Greenaway over de zondvloed. Wandeling met creatieve activiteiten in het nabijgelegen natuurgebied.

Flevopolders: Dagtocht langs de vijf beroemde landschapskunstwerken in Flevoland. De Groene Kathedraal van Marinus Boezem en werken van Piet Slegers en de internationaal bekende kunstenaars Daniel Libeskind, Richard Serra en Robert Morris. 

Ruhrgebied: industriële archeologie: de Zeche Zollverein in Essen (steenkolenmijn), de Gasometer in Oberhausen (95 meter hoge gashouder) en Landschaftspark Duisburg-Nord (hoogovencomplex) in Duisburg 

Wassenaar: Over opera. Een complex van litteratuur, tekst en muziek. En over visie op en interpretatie van opera en de tot standkoming van een productie.  Uitmondend in een vergelijking van dezelfde scène uit Don Giovanni van W.A. Mozart in drie duidelijk verschillende interpretaties en producties (video).  Uitvoering van Der Schauspieldirektor van Mozart door Opera Minora.

Eindhoven: nieuwbouw Van Abbe-museum, functie van museum (tentoonstellingsbeleid) en architectuur van het gebouw door de project-architect.

Amsterdam: Jazzmuziek: samen muziek maken (groepsactiviteit) en avondconcert.

Rotterdam: project Internationele Beeldenroute en bezoek aan tentoonstelling  100 jaar Woningwet.

Kröller-Müller Museum: Theo van Doesburg; schilder, dichter, architect. Werk uit de periode na 1923.

 

Voor de interessegroep zelf:

Wassenaar: Museum Voorlinden: vaste opstelling en tentoonstelling Elsworth Kelly.

Arnhem: Sonsbeek ‘16 transAction: bezoek met rondleiding aan tentoonstelling/project in park Sonsbeek.

Den Haag: Gemeentemuseum: tentoonstellingen Wojciech Weiss, Jan Toorop, en Gustav Klimt.

Den Haag: Mauritshuis. Hollandse Zelfportretten; Selfies uit de Gouden Eeuw.

Dordrecht: DortYard: inleiding over doelstelling en werkwijze van dit initiatief; rondleiding over het werk in uitvoering en kennismaking met artists in residence. Dordts Museum: tentoonstelling Holland op z’n Mooist.

Arnhem: bezoek aan aantal jonge ontwerpers van kleding, hoeden, design en aan een kookwinkel.

Arnhem: Museum Arnhem: tentoonstellingen Threads, Hans Opdebeeck, Klaas Gubbels.

Antwerpen en Lier: Middelheim Museum en Park: Johan Creten, resp. Hoge Horizon: de universele beeldtaal van Bruegel, zijn directe opvolgers en kunstenaars van vandaag als chroniqueurs van hun tijd.

Düsseldorf: K20:  Alexander Calder-tentoonstelling en Zilvinas Kempinas; K21: tentoonstelling met selectie van eigen foto’s, video’s en performances; Suzan Phillipsz, geluidsinstallatie.

Haarlem: Frans Halsmuseum, tentoonstelling Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan, met inleiding. Galerie 37PK, tentoonstelling Ricardas Vaitiekunas: Licht, kleur, vorm en verf.

Eindhoven: Van Abbemuseum, Lissitzky – Kabakov, Utopie en Werkelijkheid. Met inleiding door een van de IG-leden.

Den Haag: Medisch Centrum Haaglanden Westeinde: Beter, tentoonstelling en onderzoeksproject maar de invloed van kunst op de gezondheid en de meetbaarheid daarvan. Met inleiding door projectleiders.

Genk (B): Manifesta 9; Europese Biënnale voor hedendaagse kunst (met rondleiding).

Tilburg: Museum De Pont, tentoonstellingen Ai Weiwei (met rondleiding) en Paul Panhuyzen.

Zwolle: Museum De Fundatie, Stedelijk Museum Zwolle en Het Langhuis voor verschillende, deels samenhangende tentoonstellingen: Meer licht. Aan God gehecht; het verhaal van Thomas a Kempis en Geert Grote. Van Albrecht Dürer en Tomas a Kempis. Door geloof gedreven. Gestuurde natuur.

Leerdam: Nationaal Glasmuseum, rondleiding. Bezoek aan De oude Horn, het atelier van Bernard Heesen, met een demonstratie glasblazen.

Brussel: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten: Oriëntalisme. Paleis voor Schone Kunsten: Lucas Cranach de oudere; Gilbert & George: Jack Freak Pictures; Wim Delvoye: Knockin’ on heavens door.

Essen (D), nieuwbouw Folkwangmuseum, tentoonstelling: Das schönste Museum der Welt, Museum Folkwang bis 1933.

Amsterdam, Beurs van Berlage: Niet normaal; FOAM: Photography in reverse  en Alexander Rodchenko: Revolution in Photography.

Leuven, Museum M, tentoonstelling Rogier van der Weyden.

Hasselt (B), 2e Triënnale voor kunst, design en mode.

Den Haag, Gemeentemuseum: Tentoonstelling XXe Eeuw (met rondleiding); Fotomuseum: Erwin Olaf; GEM:Tjebbe Beekman en Sylvia B.: Les beaux et les plus beau

Tilburg: Wanderland, beeldententoonstelling in park De oude Warande; Museum De Pont, tentoonstelling Mapping out Paradise van Mark Mulders en Claudy Jongstra.

Leeuwarden, Fries Museum: tentoonstelling Beautiful People en Heerenveen: Museum Belvedère, Raveel-tentoonstelling en het gebouw.

Münster: Skulptur 07, internationale beelden manifestatie.

Groningen: Fotomanifestatie Noorderlicht Groningen en tentoonstelling Erwin Olaf in Groningermuseum.

Brussel: Museum Jubelpark: Pompeï (kleine voorwerpen) en Paleis voor Schone Kunsten: Geschiedenis van het liggend vrouwelijk naakt.

Brussel/Tervueren: Afrikamuseum en Paleis voor Schone Kunsten: Prijs van de jonge Belgische schilderkunst.

Nijmegen, Museum het Valkhof: Gebroeders van Limburg.

Düsseldorf: fototentoonstelling Düsseldorfer Schule (Becker, Struth, Gursky e.a.).

Den Haag: Mauritshuis: Winterlandschappen.

Enschede: Rijksmuseum Twenthe en de Synagoge, ontworpen door De Bazel.

Amsterdam: Stedelijk Museum: Shirin Neshat en FOAM: Henri Cartier Bresson.

Eindhoven: nieuwe Van Abbemuseum.

Leiden: Museum voor Oudheden: Achnaton-tentoonstelling.

Naarden: Grote Kerk en Vestingwerken. 

 

 

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.