Iedere keer als we worden geconfronteerd met een afschuwelijke moord, verkrachting of een afrekening in het criminele circuit, slaan de verbijstering en de verontwaardiging toe. Rechtszaken tegen dergelijke moordenaars en criminelen krijgen veel aandacht; de emoties lopen hoog op. Wat is er met dergelijke types aan de hand? Is de strafmaat wel hoog genoeg? Moeten we ze niet voor altijd ‘opbergen’?

In het kort:

 • Organisatie: Bernard Verbunt en Koos Lukkien
 • Datum: zaterdag 30 november 2019
 • Tijd: 13:00 – 21:00
 • Locatie: Restaurant Griftpark1, Blauwkapelseweg 30, Utrecht
 • Kosten: €15 – €50 (incl. kosten Eventbrite)

Iedere keer als we worden geconfronteerd met een afschuwelijke moord, verkrachting of een afrekening in het criminele circuit, slaan de verbijstering en de verontwaardiging toe. Rechtszaken tegen dergelijke moordenaars en criminelen krijgen veel aandacht; de emoties lopen hoog op. Wat is er met dergelijke types aan de hand? Is de strafmaat wel hoog genoeg? Moeten we ze niet voor altijd ‘opbergen’?

In de loop van de afgelopen decennia zijn de maatschappelijke kijk op crimineel gedrag en het wetenschappelijk inzicht daarin, nogal veranderd. Tijdens de Genius bijeenkomst op zaterdag 30 november as. krijgen we meer inzicht in de laatste ontwikkelingen:

 • Psychiatrische kennis van psychopathie (bijv. impulsiviteit, narcisme, kilheid) van antisociaal gedrag en de invloed van eventuele verstandelijke beperkingen.
 • Maatschappelijke en historische ontwikkelingen in het denken over criminaliteit, strafrecht en psychiatrie sinds de jaren ’70.
 • De relatie tussen de inbreng van psychiatrische rapportages in het strafproces en strafrechtelijke afwegingen omtrent straffen en TBS.

De organisatoren – Bernard Verbunt en Koos Lukien – hebben een aantal deskundigen bereid gevonden ons hierin wegwijs te maken:

 • Prof. Dr. Wouter Staal (hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie) en Dr. Pierre Herper (kinder- en jeugdpsychiater) voor het onderdeel ‘psychiatrie.’
 • Mr. Yvo van Kuijck (voormalig strafrechter en vice-president van het Hof Arnhem, tevens voormalig voorzitter Penitentiaire Kamer Hof Arnhem) voor de onderdelen ‘strafrecht/TBS’ en maatschappelijke/historische ontwikkelingen’.

Programma

13.30 u: Inloop en koffie/cake
14.00 u: Welkom
14.10 u: Psychiatrie & psychopathie. Sprekers Prof. Dr Wouter Staal, dr Pierre Herpers, RadboudUMC/Karakter KJP .
15.15 u: Pauze
15.30 u: Maatschappelijke en historische ontwikkeling; strafrecht en TBS-maatregelen. Spreker: mr Yvo van Kuijck
16.30 u: Gesprek tussen inleiders en discussie met aanwezigen.
17.00 u: Afsluiting
17.15 u: Borrel
18.30 u: Buffet

Locatie en bereikbaarheid

Restaurant Griftpark, Blauwkapelseweg 30, Utrecht. Tel. 030-2716699

Per auto:
betaald parkeren op parkeerplaats aan Blauwkapelseweg/Griftpark, of in Parkeergarage Grifthoek (Wittevrouwensingel/Grifthoek)

Per OV:
vanaf Utrecht-Centraal bus 7 richting Voordorp (niet naar Kanaleneiland), of bus 55, richting Maartensdijk, uitstappen halte Kleine Singel.

Kosten

Het middagprogramma incl. borrel kost € 15,- per persoon.
Het middagprogramma, de borrel, en aansluitend het buffet-diner kost € 50,- per persoon, incl. de drankjes tijdens het buffet.

Het buffet-diner voorziet in voldoende variatie in vlees, vis en vegetarisch.

Inschrijven

Leden en kandidaat-leden van kunnen zich registreren.

 1. Via het menu kan je jezelf inloggen (als je nog niet bent ingelogd)
 2. Ga via de knop in het linkermenu (of via het menu onder “MijnGenius”) naar “Aanmelden activiteiten
 3. Vind deze activiteit in de lijst en klik op de button “Inschrijven via Eventbrite”
 4. Je wordt naar Eventbrite geleid waar je kan inschrijven en, mits van toepassing, kunt betalen.

Een keer langskomen?

Genius is een informeel netwerk voor hoger opgeleide homomannen. Ons doel: ontplooiing en vriendschappelijke contacten. Al meer dan 25 jaar gaan we op pad voor onze maandelijkse activiteiten, waarbij we inhoud en verdieping combineren met gezelligheid. We zoeken altijd nieuwe leden! Kom een keer langs als introducee op een event (meestal laatste zaterdag van de maand) en kijk of je een klik voelt met onze leden. Mail naar onze secretaris@genius.nl

Lid worden?

Maak kennis met Genius. Je betaalt nog geen contributie maar kunt zes maanden lang alle activiteiten, borrels en diners bezoeken. Zo leer jij de vereniging kennen. je kunt ook samen met leden naar de film of een speciale expositie bezoeken. De Commissie Nieuwe Leden ondersteunt je daarbij. Heb je na dat halve jaar zin om lid te worden, dan kan dat hier.